Pierwsza taka wędlina w moim wykonaniu, może popełniłam przy jej przygotowaniu sporo błędów, ale efekt końcowy i tak wyszedł przepyszny.
2 godz.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
1 kg mięsa z łopatki wieprzowej
1 kg mięsa z szynki wieprzowej
70 dag surowego boczku
50 dag mięsa na gulasz wołowego
3 ząbki czosnku
30 gram peklosoli
20 gram soli
15 gram pieprzu mielonego białego
dodatkowo:
osłonka do wędlin
Domowa mielonka na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z szynki i łopatkę mielimy przez sitko szarpak, boczek mielimy na grubych oczkach, a wołowinę dwa razy na najmniejszych, dodajemy do mięsa drobno posiekany czosnek oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiamy bardzo dokładnie masę mięsną ( ma być kleista) i odstawiamy do lodówki na 24 godziny
2.Osłonkę tniemy na paski o takiej długości jaka chcemy mieć kiełbasę i moczymy kilka minut w ciepłej wodzie, schłodzona masę mięsna ponownie wyrabiamy.
3.Namoczone osłonki na końcach zawiązujemy ciasno sznurkiem i napełniamy ściśle masa mięsną, zawiązane batony odwieszamy na 2-3 godziny.
Parzymy 2 godziny w temp. około 75 st po sparzeniu kiełbasę chłodzimy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Komentarze