Domowa mielonka na kanapki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pierwsza taka wędlina w moim wykonaniu, może popełniłam przy jej przygotowaniu sporo błędów, ale efekt końcowy i tak wyszedł przepyszny.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mięsa z łopatki wieprzowej
    1 kg mięsa z szynki wieprzowej
    70 dag surowego boczku
    50 dag mięsa na gulasz wołowego
    3 ząbki czosnku
    30 gram peklosoli
    20 gram soli
    15 gram pieprzu mielonego białego
    dodatkowo:
    osłonka do wędlin

Domowa mielonka na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • domowa mielonka na kanapki 1. Mięso z szynki i łopatkę mielimy przez sitko szarpak, boczek mielimy na grubych oczkach, a wołowinę dwa razy na najmniejszych, dodajemy do mięsa drobno posiekany czosnek oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiamy bardzo dokładnie masę mięsną ( ma być kleista) i odstawiamy do lodówki na 24 godziny
  • domowa mielonka na kanapki 2. Osłonkę tniemy na paski o takiej długości jaka chcemy mieć kiełbasę i moczymy kilka minut w ciepłej wodzie, schłodzona masę mięsna ponownie wyrabiamy.
  • domowa mielonka na kanapki 3. Namoczone osłonki na końcach zawiązujemy ciasno sznurkiem i napełniamy ściśle masa mięsną, zawiązane batony odwieszamy na 2-3 godziny.

    Parzymy 2 godziny w temp. około 75 st po sparzeniu kiełbasę chłodzimy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy