Domowa mieszanka z prażonych przypraw do mięsa i wędlin

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 1 osoby

Nie jest to zwykła mieszanka, lecz z prażonych przypraw. Dzięki tej mieszance mięso jest pyszne, ma leśny, dziki charakter za sprawą jałowca. Polecam do marynat i domowych wędlin

  • 5 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 50g ziaren jałowca
    50g ziaren kolendry
    50g ziaren ziela angielskiego

Domowa mieszanka z prażonych przypraw do mięsa i wędlin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na suchej patelni prażymy (osobno każdą przyprawę), uważamy by nie przypalić - uprażone ziarna kolendry przesypujemy do miski, do wystudzenia, czynność powtarzamy z ziarnami jałowca i ziela angielskiego
  • 2. Za pomocą młynka, mielimy uprażone ziarna. Przyprawę przesypujemy do słoika.

Porady

ja wykorzystałam zebrane ziarna kolendry , która przekwitła na balkonie i zawiązały się jej owoce , po uprażeniu ma cytrynowo orzechowy smak; u mnie , ze sklepu pochodziły ziarna ziela angielskiego, ale można wykorzystać zakupione przyprawy, uprażone nabierają bardziej intensywnego aromatu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy