Domowa nutella ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

O wiele zdrowsza wersja popularnego, śniadaniowego kremu czekoladowego. ;)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KREM CZEKOLADOWY::
    - śliwki (np.węgierki): 0.5 kilograma
    - golden syrup: 50 mililitrów
    - masło: 50 gramów
    - gorzka czekolada (70% kakao): 150 gramów
    - mleczna czekolada dobrej jakości: 100 gramów
    - kakao prawdziwe: 1 szklanka
    - cynamon do smaku: 1 szczypta

Domowa nutella ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, nacinamy wzdłuż i wyciągamy pestkę. Sprawdzamy czy nie
    są przypadkiem robaczywe i wrzucamy do garnuszka.
    Następnie zalewamy je złocistym syropem, zmniejszamy ogień i dusimy
    przez dwadzieścia minut.

    Kiedy zmiękną, miksujemy je na gładką masę i dodajemy masło. Następnie
    wrzucamy oba rodzaje czekolady oraz kakao. Mieszamy aż składniki się
    całkowicie połączą.
  • 2. Pod koniec dodajemy szczyptę cynamonu i gorący krem wlewamy do
    wyparzonych słoiczków.

    Kiedy ostygnie, trzymamy w lodówce. Masa powinna ładnie zgęstnieć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy