1.Szklankę ciepłej wody wymieszać z drożdżami i cukrem. Do miski wsypać mąkę, sól, wlać drożdże, resztę wody, olej i wyrobić dość luźne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce aż lekko wyrośnie. Na stolnice wysypać pół szklanki mąki, wyłożyć ciasto, delikatnie zagnieść i rozwałkować. Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę 30x40 cm. Na cieście rozsmarować sos chili, rozłożyć grzyby, pokrojone na plasterki brokuły, oliwki i kabanosy. Na połowie rozsypać starty ser żółty. Całość posypać słodką papryką i ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 35 minut. 10 minut przed końcem pieczenia na drugiej połowie pizze rozłożyć plasterki sera pleśniowego. Podawać z ketchupem lub domowym sosem czosnkowym. Smacznego :)
Komentarze