Domowa pizza caprese

0 (0 ocen)

  • 60 min

Domowa pizza to wielkie możliwości smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • Z tej ilości skłądników wyjdzie 2 średniej wielkości lub 4 małe pizze na cienkim cieście
    1/4 tradycyjnego opakowania świeżych drożdży (25 g)
    1/2 szklanki ciepłej wody
    1/2 szkalnki ciepłego mleka
    1/2 kg mąki pszennej ( z chlebowej wychodzi rewelacyjne ciasto)
    1/4 szklanki oleju lub oliwy
    1 łyżeczka soli,
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    gęsty sos pomidorowy w kartonie
    mozarella
    2 średnie pomidory bazylia

Domowa pizza caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowa pizza caprese 1.
    Do miski wlewam ciepłe mleko i wodę (może być samo mleko lub sama woda) drożdże sól i cukier oraz trochę mąki - przesiewam przez sitko - wszystko należy wymieszać i odstawić na jakieś 10 minut aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodaję pozostałą mąkę, zioła prowansalskie oraz oliwę, którą polewam sobie dłoń żeby ciasto sie nie przylepiało i wyrabiam ciasto.
    Gotowe ciasto zostawiam pod przykryciem aż podwoi swoją objętość następnie dzielę na 4 części, każdą rozwałkowywuję na cienki okrąg i smaruję sosem pomidorowym zostawiając po 1/2 cm z brzegu czystego ciasta, układam na przemian plastry mozarelli i pomidora
    i do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 minut 200 °C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy