Z tej ilości skłądników wyjdzie 2 średniej wielkości lub 4 małe pizze na cienkim cieście
1/4 tradycyjnego opakowania świeżych drożdży (25 g)
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 szkalnki ciepłego mleka
1/2 kg mąki pszennej ( z chlebowej wychodzi rewelacyjne ciasto)
1/4 szklanki oleju lub oliwy
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka ziół prowansalskich
gęsty sos pomidorowy w kartonie
mozarella
2 średnie pomidory bazylia
Domowa pizza caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do miski wlewam ciepłe mleko i wodę (może być samo mleko lub sama woda) drożdże sól i cukier oraz trochę mąki - przesiewam przez sitko - wszystko należy wymieszać i odstawić na jakieś 10 minut aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodaję pozostałą mąkę, zioła prowansalskie oraz oliwę, którą polewam sobie dłoń żeby ciasto sie nie przylepiało i wyrabiam ciasto.
Gotowe ciasto zostawiam pod przykryciem aż podwoi swoją objętość następnie dzielę na 4 części, każdą rozwałkowywuję na cienki okrąg i smaruję sosem pomidorowym zostawiając po 1/2 cm z brzegu czystego ciasta, układam na przemian plastry mozarelli i pomidora
i do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 minut 200 °C
Komentarze