mięso wieprzowe szynka 1,30
mieszanka peklująca:
w jednym litrze zimnej wody rozprowadzić 70 g peklosoli, mieszanki musi być tyle aby przykryła całe mięso
po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego
,kilka listków laurowych, łyżka suszonego tymianku, 3 ząbki czosnku ,
przyprawy do posypania przed pieczeniem:
papryka słodka , pieprz ziołowy, sól ziołowa, czosnek granulowany, majeranek,
3 łyżki oleju + szklanka wody do worka w którym będziemy piec mięso
1.Umyte i osuszone mięso ułożyć w szklanym lub metalowym naczyniu, zalać zimną solanką, dodać przyprawy i odstawić do lodówki na minimum 4 doby, przewracając mięso przynajmniej 2 razy dziennie.
Po tym czasie wyjąć, obwiązać sznurkiem wędliniarskim i posypać mieszanką swoich przypraw.Piec w rękawie lub naczyniu pod przykryciem w 190 stopniach ok. 1,5 godziny pamiętając o nawilżaniu mięsa poprzez podlewanie lub wcześniejsze wlanie do woreczka w którym pieczemy mięso.
Komentarze