Domowa szynka gotowana z pikantną nutą

0 (0 ocen)

Szynka gotowana z tego przepisu smakuje wybornie. Soczysta, krucha, pachnąca szynka, wyborna w smaku i bez konserwantów. Papryczka chili dodaje lekko pikantnego smaku .

Składniki:

  • • ok. 1,5 kg szynki wieprzowej,
    • 3-4 ząbków czosnku,
    • 4-5 łyżeczek soli,
    • 1 łyżka musztardy sarepskiej,
    • 2 łyżki oliwy,
    • 1-2 łyżeczki mielonej papryki chili,
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
    • 2 liście laurowe,
    • 2 ziarenka ziela angielskiego,

Domowa szynka gotowana z pikantną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
    W miseczce mieszamy sól, chili, paprykę słodką oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane i oliwę. Przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie mięso. Wstawiamy do lodówki na ok. 24 godziny.
    Do wysokiego garnka wlewamy wodę (tyle aby przykryła nam całą szynkę), dodajemy musztardę, ziele angielskie i liście laurowe.
    Wodę z dodatkami doprowadzamy do wrzenia i wkładamy szynkę, zagotowujemy. Gotujemy 15 min i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie ostudzony garnek z zawartością wstawić do lodówki najlepiej na około 12 godzin. Po tym czasie wywar z szynką znów zagotowujemy i gotujemy kolejne 15 minut. Po wystygnięciu szynkę wyciągamy, osuszamy i możemy już kroić na plastry na kanapkę. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy