Szynka gotowana z tego przepisu smakuje wybornie. Soczysta, krucha, pachnąca szynka, wyborna w smaku i bez konserwantów. Papryczka chili dodaje lekko pikantnego smaku .
Domowa szynka gotowana z pikantną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
W miseczce mieszamy sól, chili, paprykę słodką oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane i oliwę. Przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie mięso. Wstawiamy do lodówki na ok. 24 godziny.
Do wysokiego garnka wlewamy wodę (tyle aby przykryła nam całą szynkę), dodajemy musztardę, ziele angielskie i liście laurowe.
Wodę z dodatkami doprowadzamy do wrzenia i wkładamy szynkę, zagotowujemy. Gotujemy 15 min i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie ostudzony garnek z zawartością wstawić do lodówki najlepiej na około 12 godzin. Po tym czasie wywar z szynką znów zagotowujemy i gotujemy kolejne 15 minut. Po wystygnięciu szynkę wyciągamy, osuszamy i możemy już kroić na plastry na kanapkę. Smacznego!
Komentarze