DOMOWA WZ-KA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kupowane mogą się przy niej,,schować"

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    5 jajek
    1,5 szkl maki krupczatki
    1 1/3 szklanka cukru
    2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
    pól szklanki wody
    4 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    krem:
    750 ml dobrze schłodzonej kremówki 36 %
    4 pełne łyżki cukru pudru
    2 pełne łyżeczki żelatyny
    dodatkowo:
    powidła śliwkowe
    polewa czekoladowa

Domowa wz-ka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić margarynę, dodać wodę i kakao oraz pól szklani cukru, zagotować , mieszając aby nie było grudek. Przestudzić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodawać po trochu masę kakaową, następnie dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. NA sam koniec dodajemy pianę, mieszamy. Pieczemy ok 50 minut w 170 st. Gotowe ciasto ostudzić, przekroić na połowę.
    Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy napęcznieje podgrzać, ąż do jej rozpuszczenia, ostudzić. Dodać ja do mocno ubitej kremówki z cukrem pudrem.
    Na dól dajemy jeden placek kakaowy, wykładamy ubitą śmietanę, przykrywamy kolejnym plackiem, smarujemy powidłami, na wierzch wylewamy polewę czekoladową. Możemy udekorować kleksami ubitej kremówki każdy pokrojony kawałek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy