Domowe a'la hamburgery

0 (0 ocen)

dzieciom spodoba się taki domowy fast- food.

Składniki:

  • na ok 10 sztuk:
    2,5 dag drożdży
    szklanka letniego mleka
    jajko
    100 g roztopionego masła
    łyżka cukru
    łyżeczka soli
    pół kg mąki
    2 łyżki słonecznika łuskanego
    odrobina siekanego koperku
    500g mielonego mięsa
    siekana rzeżucha
    jajko
    szklanka bułki tartej
    sól, pieprz
    po kilka plastrów: ogórka kiszonego, cebuli, pomidora, liści sałaty

Domowe a'la hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć w wysokim naczyniu, zalewać mlekiem z dodatkiem cukru i soli, odstawić na kwadrans. Wbić jajko, dodać masło,słonecznik , koper i mąkę.
    Wyrobić dokładnie ciasto, aby się nie kleiło do rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie raz jeszcze ugnieść. Formować małe kulki, układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem.
    Piec ok 40 minut w 170 stopniach
  • 2. Mięso mielone doprawiamy, dodajemy rzeżuchę, jajko, pół szklanki mąki. Wyrabiamy małe kotleciki , rozgniatamy je na płasko, smażymy na złoty kolor.
  • 3. Bułki przecinamy na pół. Układamy po kotleciku , na to układamy po plasterku ogórka, cebuli i liść sałaty. Przykrywamy drugą bułką, spinamy wykałaczką. na wierzchu nabijamy kawałek pomidora.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy