Domowe a'la hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozkruszyć w wysokim naczyniu, zalewać mlekiem z dodatkiem cukru i soli, odstawić na kwadrans. Wbić jajko, dodać masło,słonecznik , koper i mąkę.
Wyrobić dokładnie ciasto, aby się nie kleiło do rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie raz jeszcze ugnieść. Formować małe kulki, układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem.
Piec ok 40 minut w 170 stopniach
2.Mięso mielone doprawiamy, dodajemy rzeżuchę, jajko, pół szklanki mąki. Wyrabiamy małe kotleciki , rozgniatamy je na płasko, smażymy na złoty kolor.
3.Bułki przecinamy na pół. Układamy po kotleciku , na to układamy po plasterku ogórka, cebuli i liść sałaty. Przykrywamy drugą bułką, spinamy wykałaczką. na wierzchu nabijamy kawałek pomidora.
Komentarze