Domowe bagietki na maślance

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, chrupiące, domowe pieczywo.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki
    50g drożdży
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    250 ml wody
    400g maślanki

Domowe bagietki na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać wodę i maślankę, wymieszać, wsypać mąkę i sól, dokładnie wyrobić, przykryć i odstawić na noc do lodówki.
    Ciasto wyłożyć na stolnicę, chwilę wyrobić.
    Podzielić na 4 części, uformować bagietki, odstawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte bagietki delikatnie posypać mąką, ponacinać w 3-4 miejscach.
    Na spód piekarnika włożyć 2 małe naczynia z wodą ( w sumie około szklanka wody) nagrzać piekarnik do 220*C.
    Bagietki piec 35-40 minut, pod koniec pieczenia uchylić na chwilę piekarnik w celu pozbycia się nadmiaru pary.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy