Domowe batoniki musli

0 (0 ocen)

Zdrowe batoniki przygotowywane w domu- wiadomo co tam jest.

Składniki:

  • 2 szkl. płatków owsianych
    pół szkl. słonecznika łuskanego
    szklanka posiekanych orzechów wloskich i laskowych
    3 łyżki masła
    5 łyżek miodu
    3 łyżki cukru
    pół szklanki suszonych owoców



Domowe batoniki musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • musli 1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W misce mieszamy płatki owsiane i posiekane orzechy. Wsypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Wyciągamy i zmniejszamy temperature do 150 stopni.
    W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy cukier,miód i masło. Wlewamy do płatków i dokladnie mieszamy.Nastepnie dodajemy suszone owoce,ponownie mieszamy i wysypujemy na blaszkę. Formujemy prostokąt. Baton ma miec okolo 2 cm wysokości. Pieczemy około 30 min.Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Baton po wyciągnieciu bedzie jeszcze miękki,ale po godzine nabierze odpowiedniej twardości. Po wystudzeniu pokroić na batoniki :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy