Domowe biszkopty z orzeszkiem

0 (0 ocen)

słodkości na 1 ząb

Składniki:

  • Biszkopty:
    75 g margaryny
    1 budyń czekoladowy
    ¾ szkl. mąki
    ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
    ¼ szkl. cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    orzeszki arachidowe

    Polewa kakaowa:
    1 łyżka margaryny
    1 łyżka śmietany
    1 łyżka kakao
    1 łyżka cukru pudru

    Polewa krówkowa:
    1 łyżka masła
    6 krówek

Domowe biszkopty z orzeszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopty 1. Biszkopty:
    Do miski przełożyć miękką margarynę, dodać budyń w proszku, mąkę, proszek, cukier, jajko i olej- wymieszać. Z ciasta robić kulki, do środka każdej włożyć orzeszek arachidowy. Układać na blasze. Podczas pieczenia kuleczki się rozpłaszczą i powstaną biszkopciki.
    Piec w 180-190 stopniach ok. 15 min.
  • 2. Polewa kakaowa:
    Margarynę rozpuścić, wystudzić. W miseczce zmieszać śmietanę, kakao i cukier puder, dodać margarynę, mieszać do uzyskania jednolitej masy.

  • 3. Polewa krówkowa:
    Na wolnym ogniu rozpuścić masło i krówki.
  • 4. Biszkopty maczać w 1 bądź drugiej polewie, obtoczyć w orzeszkach arachidowych lub posypce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy