Domowe ciasto francuskie

0 (0 ocen)

  • 12 godz.

Polecam !

  • 12 godz.

Składniki:

  • 100 ml wody
    1/2 łyżeczka soli
    200 g masła w kostce
    200 g mąki pszennej jasnej
    50 g masła roztopionego w rondelku

Domowe ciasto francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrabiam ciasto z mąki, roztopionego masła , soli i wody. Ciasto owijam w folię i wstawiam na 2 godziny do lodówki
  • 2. Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki, obsypuję je mąką i wałkuję na kształt kwadratu. Na środek kładę kostkę masła i zawijam rogi tak, aby masło było
    w środku ciasta. Rozwałkowuję i składam je jeszcze raz po czym owijam je folią i wkładam do lodówki na godzinę.
  • 3. Po schłodzeniu wyjmuję ciasto i wałkuję tak, by było dłuższe niż szersze. Następnie, jeszcze raz składam i owijam je w folię. Chłodzę 2 godziny. Czynność tę powtarzam 6 razy.

Porady

Przed użyciem, ciasto też ma być chłodne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy