Domowe crunchy z jabłkami

0 (0 ocen)

Bardzo smaczny i prosty deser. Wspaniałe połączenie darów jesieni z pysznym domowym crunchy oraz bitą śmietaną.

Składniki:

  • Składniki na 4-5 desery:
    Masa jabłkowa:
    • Około 6-8 dużych jabłek (słodkie),
    • 2 łyżki sypkiej cytrynowej galaretki,
    Śmietana:
    • 5 łyżek gęstej śmietany,
    • 5 łyżki mleka,
    • 1,5 łyżki cukru
    Crunchy:
    • 15 dag masła,
    • 15 dag cukru kryształu,
    • 15 dag płatków owsianych,
    • 7 dag mielonych orzechów,
    • 7 dag mąki,
    • Melisa do dekoracji

Domowe crunchy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie galaretki 1. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli są one kwaśne słodzimy do smaku. Smażymy około 15-20 minut. Gotowe zdejmujemy z ognia, dodajemy do nich galaretkę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
  • 2. Crunchy: Do miski przekładamy mąkę, płatki, cukier, masło, orzechy. W rękach wykonujemy kruszonkę. Gotową przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Posypkę zapiekamy około 20 minut w 180˚C do zrumienienia. W czasie pieczenia należy ją przemieszać. Po upieczeniu studzimy.
  • ubijanie śmietany 3. Śmietana: Do garnka przekładamy śmietanę. Dokładamy do niej mleko, cukier i całość miksujemy do uzyskania puszystej śmietany.
    Tak przygotowane składniki układamy naprzemiennie w pucharkach: jabłka, śmietana, crunchy, jabłka, śmietana, crunchy. Całość dekorujemy melisą i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy