Domowe eklerki kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. W garnuszku zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka- należy zaparzać ok 3 min . Pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości.
Na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne 10 cm eklerki o grubości 2 -3 cm. Ciasto sporo urośnie więc zachować odstępy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200ºC przez około 20min.
Wystudzić i przekroić.
2.Przygotowanie kremu:
Żółtka, cukier, 100 ml mleka, mąkę i kawę zmiksować, najlepiej wymieszać trzepaczką.
Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować na małym ogniu, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Ten budyń będzie się dłużej gotował niż budyń z torebki. Gotowy krem wystudzi.
Eklerki nadziać kremem, złączyć. Udekorować polewą czekoladową.
Porady
Upieczone eklerki pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Szybka zmiana temperatury spowoduje, że eklerki opadną.
Komentarze