Domowe ekstrakty

0 (0 ocen)

  • 10 min

Niezastąpione do wypieków! Wystarczy kilka składników, odrobina alkoholu i czas, aby uzyskać wspaniały zapach!Moje przykłady to wanilia, cytryna i mięta, ale równie pyszne są lawendowe, pomarańczowe, limonkowe.

  • 10 min

Składniki:


  • po 250ml wódki (lub rumy, brandy, albo innego mocnego alkoholu)
    3 laski wanilii (rozcięte na pół wzdłuż, z ziarenkami)
    skórka z 3 cytryn (sama żółta, bez białego albedo)
    dwie duże garście listków świeżej mięty


Domowe ekstrakty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wanilię, skórkę z cytryny i miętę porozkładać do osobnych słoiczków lub buteleczek, zalać alkoholem.
    Wstawić do zaciemnionego miejsca (np. do szafki) i codziennie potrząsać słoikiem. Ekstrakty są gotowe po 2 tygodniach, ale im dłużej stoją, tym bardziej są aromatyczne.
    Ekstrakt miętowy i cytrynowy przecedziłam i wlałam do osobnych buteleczek, ekstrakt waniliowy również przelałam do buteleczki, jednak zachowałam w nim laski wanilii. Można dolewać do niego alkoholu, kiedy zużyjemy część, a także dokładać nawet puste laski wanilii, one też mają mnóstwo aromatu, i w ten sposób ten pachnący ekstrakt nigdy się nie kończy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy