Domowe gofry

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekkie i chrupiące. Pyszne z cukrem pudrem, syropem klonowym lub innymi ulubionymi dodatkami, jak np. marmoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 jajka
    0,5 szklanki oleju
    1 szklanka mleka

Domowe gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto odstawić na około 15min, aby "odpoczęło".
    Rozgrzać gofrownicę.
    Gofry piec w gofrownicy do rumianego koloru. Studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami.

Komentarze

Podobne przepisy