Domowe hamburgery

0 (0 ocen)

  • 25 min

Dla wszystkich miłośników fast foodów jest to na pewno lepsza alternatywa, ponieważ wiemy co znajduje się w środku, a dzięki temu, że mięso jest grillowane unikamy niezdrowego smażenia.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na 5 hamburgerów:
    •5 dużych bułek do hamburgerów najlepiej z sezamem
    •500 g mięsa mielonego
    •ulubione przyprawy do mięsa, u mnie pieprz i texas grill
    •sałata
    •2 pomidory
    •1 cebula
    •papryka konserwowa ok. 2 ćwiartek
    •1 ogórek
    •opcjonalnie 5 plastrów żółtego sera, jeśli lubimy cheeseburgery
    •sos do hamburgerów (u mnie Develey)

Domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone doprawiamy ulubionymi przyprawami i formujemy 5 okrągłych, dość płaskich kotletów (najlepiej o średnicy mniej więcej takiej, jaką ma nasza przekrojona bułka, zrobiłam mniejsze i grubsze, ale przez to nie czuliśmy mięsa w każdym kęsie ; ). Grillujemy ok. 6-8 min. aż mięso będzie ładnie zrumienione i wytopi się z nich tłuszcz. Możemy również dołożyć na grilla cebulę, pokrojoną w półksiężyce. Bułki rozcinamy i smarujemy sosem, dalej kładziemy 2 plastry sałaty, grillowane mięso, kolejną porcję sosu i pozostałe warzywa, pokrojone w plastry.
  • 2. Przykrywamy drugą połówką bułki. Tak przygotowanego hamburgera, warto jeszcze na chwilę umieścić na grillu, aby bułka była bardziej chrupiąca.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy