Domowe hamburgery

0 (0 ocen)

Mój mąż za nimi przepada. Choć uważane są za niezdrowe, takie domowe, chętnie przyrządzam.

Składniki:

  • Kotlety wieprzowe:
    200g łopatki wieprzowej
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    1 kajzerka
    1 szklanka mleka lub wody
    sól, pieprz, wegeta, ostra papryka do smaku
    bułka tarta do panierki

    Sos majonezowo – musztardowy:
    4 łyżki majonezu
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    Pieprz, ostra papryka do smaku

    Bułki do hamburgerów
    Sałaka warzywna – u mnie sałatka z zielonych pomidorów
    Liście sałaty zielonej
    Ketchup

Domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub w mleku.
  • kotleciki wieprzowe 2. Mięso połączyć razem z namoczoną, odsączoną bułką, dodać jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyrumienioną cebulką, wyrobić i przyprawić. Opanierować w bułce tartej. Smażyć cienkie kotleciki, wielkości bułki lub kilka mniejszych.
  • sos 3. Wykonać sos majonezowo-musztardowy: majonez wymieszać z musztardą, doprawić do smaku.
  • 4. Bułki do hamburgerów przekroić wzdłuż, jednak tak by nie były przecięte do końca. Podgrzać nad parą wodną (ja zagotowuję wodę w garnku, układam bułki na sitku i przykrywam)
  • 5. Ciepłe bułki posmarować sosem majonezowo - musztardowym, ułożyć liść sałaty, kotlet wieprzowy, posmarować ketchupem. Kolejno ułożyć sałatkę warzywną i ponownie polać sosem.

Komentarze

Podobne przepisy