Domowe hot-dogi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zapraszam na domowy fast food. Smaczne i proste w przygotowaniu hot-dogi zasmakują dzieciom i dorosłym.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl mąki + do podsypania
    pół łyżeczki soli
    szczypta cukru
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka suszonych drożdży
    3/4 szkl ciepłego mleka
    5 parówek
    5 plastrów żółtego sera
    ketchup
    żółtko jaja
    czarnuszka

Domowe hot-dogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, drożdże, dolewamy oliwę i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na 5 części. Każdą część rozwałkowujemy, smarujemy odrobiną ketchupu, układamy po plasterku żółtego sera i kładziemy parówkę. Zawijamy ciasto w rulon i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Robimy tak samo kolejne parówki w cieście. Rozkłóconym żółtkiem smarujemy wyrośnięte hot-dogi i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy