Domowe kabanoski

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

wędlinki z własnej wędzarni

  • 1 godz. 20 min

Składniki:


  • 1 kg łopatki
    500 g podgardla
    300 g słoniny
    20 g czosnku
    20 g soli
    papryka słodka
    szczypta chili w płatkach
    pół szkl wody
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    pieprz ziołowy
    2 łyżeczki cukru brązowego
    ok 10 m jelita baraniego



Domowe kabanoski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach, dodać przyprawy i wodę, masować przez co najmniej 30 min.
    Nałożyć na maszynkę lejek do kabanosów nr 5 , przygotowane jelita nałoży na lejek zwilżony oliwą.
    Delikatnie puszczać nadzienie, pomagając jednocześnie przesuwać się jelitom. (są bardzo delikatne i mogą pękać)
    Tak przygotowane kiełbaski powiązać na końcówkach, zawiesić na pręty do wędzenia .
    Wędzić przez ok 4 godziny w niezbyt gorącej wędzarni. Potem można je jeszcze podsuszyć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy