Domowe lody cytrynowe z malinami

0 (0 ocen)

  • 8 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kremowe i po prostu rozpływające się w ustach lody o smaku cytrynowym z całymi malinami smakują wybornie.

  • 8 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 żółtek
    10 łyżek cukru
    skórka otarta z cytryny
    100 ml cytrynówki lub limoncello
    litr śmietanki kremówki minimum 36%
    300 g świeżych lub mrożonych malin

Domowe lody cytrynowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubijamy nad kąpielą wodną z cukrem i skórką z cytryny. Do puszystej masy wlewamy alkoholi i ubijamy do uzyskania puszystej konsystencji. Masę żółtkową zestawiamy z nad kąpieli wodnej i studzimy.

    Śmietankę ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo masę z żółtek, dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do plastikowego pojemnika, na wierzchu układamy maliny. Odstawiamy do zamrażarki na minimum 8 godzin.

Porady

Dzięki dodatkowi alkoholu lody pozostają kremowe i nie zamarzają na "kamień".

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy