domowe masło orzechowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przygotowując je w ten sposób mamy pewność ile wynosi zawartość "cukru w cukrze" :)), proste i szybkie do zrobienia, polecam dla amatorów arachidów :)

  • 15 min

Składniki:

  • około 400 gramów orzechów arachidowych niesolonych
    sól do smaku

Domowe masło orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy podprażyć na patelni przez 6 minut, cały czas mieszając, ostudzić.

    Orzechy partiami mielić w malakserze. Mielimy do czasu, kiedy zauważymy, że masa zrobiła się lepka, czyli wydzielił się olej.
    Masę dosolić wg własnego uznania, przełożyć do słoiczka.
    Podobno masełka można przetrzymywać około 3 tygodni w lodówce.

Porady

Proponuję kupić orzeszki w łupinkach, mamy pewność, że są w stanie "nienaruszonym" . Porcja na 1 słoiczek 300 ml.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy