Miód, cytryna i jabłko to podstawa przepisu, resztę składników można dowolnie komponować. Dzięki tym trzem składnikom płatki nie są mdłe i nie wyczuwa się, że są surowe.
12 godz.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- płatki owsiane: 10 łyżek
- jabłko: 1 sztuka
- sok z cytryny: 3 łyżki
- sok z pomarańczy lub przegotowana woda: 100 mililitrów
- posiekane orzechy laskowe lub włoskie: 2 łyżki
- ziarna slonecznika: 1 łyżka
- ziarna dyni: 1 łyżeczka
- rodzynki: 1 łyżka
- miód: 1-2 łyżki
1.Płatki zalać sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy. Dodać resztę składników, jabłko starte na papkę. Odstawić na jakiś czas, najlepiej na całą noc. Jest to przepis podstawowy, ale można eksperymentować z różnymi bakaliami i świeżymi owocami np. malinami, truskawkami, borówkami, bananem.
Komentarze