Domowe nachosy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Domowe nachosy, chrupiące, lekko przypieczone i pikantne chipsy, które doskonale komponują się z różnego rodzaju sosami.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanka przegotowanej, ale jeszcze mocno ciepłej wody
    - 6 łyżek oleju
    - 4 łyżeczki soli
    - 4 łyżeczki ostrej papryki
    - 3 łyżeczki słodkiej papryki

Domowe nachosy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki, sól i papryki wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy olej, wodę i wszystko razem łączymy łyżką. Zagniatamy szybko ciasto i regulujemy konsystencję ciasta przez dodanie wody lub mąki w zależności od tego, czy się klei czy nie. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Oprószamy stolnicę mąką. Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy nachosy i pieczemy około 10 minut. W podanych składnikówk wyszło mi ponad 150 sztuk. Podajemy z ulubionym sosem ( u mnie był to czosnkowo-jogurtowy)

Komentarze

Podobne przepisy