Domowe pizzerinki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna potrawa. Idealne na kolację i jako śniadanie do pracy.

  • 60 min

Składniki:

  • 40 g drożdży,
    2,5 szklanki mąki,
    1 łyżeczka oleju,
    0,5 kg pieczarek, 2 duże cebule,
    2 średnie pomidory,
    200 g dowolnego sera żółtego,
    szklanka ciepłej przegotowanej wody,
    1 łyżeczka cukru,
    zioła prowansalskie,
    łyżka suszonej natki pietruszki,
    sól, pieprz.

Domowe pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć i wymieszać z ciepłą wodą oraz cukrem. Dodać mąkę, olej oraz pół łyżeczki soli. Następnie wyrobić ciasto i odstawić na ok. 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Przygotować sos: pomidory sparzyć w ze skóry, następnie (najlepiej przy użyciu blendera) rozdrobnić na gładką masę dodając pół cebuli. Dodać natkę pietruszki, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
  • 3. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki i podsmażyć chwilę na oleju. Cebulę pokroić w krążki. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować małą pizze. Tak przygotowane placki posmarować sosem, położyć pieczarki, cebulę oraz posypać startym żółtym serem. Pizzerinki posypać jeszcze ziołami prowansalskimi.Piec 15-18 min. w temperaturze 200 st.C.

Porady

Do pizzerinek można dodać kiełbasę oraz czerwoną cebulę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy