Domowe pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć i wymieszać z ciepłą wodą oraz cukrem. Dodać mąkę, olej oraz pół łyżeczki soli. Następnie wyrobić ciasto i odstawić na ok. 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Przygotować sos: pomidory sparzyć w ze skóry, następnie (najlepiej przy użyciu blendera) rozdrobnić na gładką masę dodając pół cebuli. Dodać natkę pietruszki, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
3.Pieczarki umyć i pokroić w plasterki i podsmażyć chwilę na oleju. Cebulę pokroić w krążki. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować małą pizze. Tak przygotowane placki posmarować sosem, położyć pieczarki, cebulę oraz posypać startym żółtym serem. Pizzerinki posypać jeszcze ziołami prowansalskimi.Piec 15-18 min. w temperaturze 200 st.C.
Porady
Do pizzerinek można dodać kiełbasę oraz czerwoną cebulę.
Komentarze