Domowe pszenne bułeczki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pieczenie domowych bułeczek to idealny sposób na spędzanie chłodnych jesienno-zimowych wieczorów. Dom jest pełen zapachu świeżego pieczywa, a rano mamy na śniadanie pyszne swojskie bułeczki.

  • 40 min

Składniki:

  • ok. 450g-500g mąki pszennej
    ¾ szklanki letniej wody
    20g świeżych drożdży
    1 ½ łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    2 łyżki masła lub oliwy

Domowe pszenne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze około 5 min. Ciasto odstawić na 10min. Po tym czasie wyrobić ponownie przez około 5 min. Ciasto powinno być prężne. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na ok. 45 min. do wyrośnięcia. Bułeczki można z góry naciąć nożem.
  • 3. Bułki piec w nagrzanym piekarniku około 15- 17 min. w temperaturze 230°C.

Porady

Z podanych składników wychodzi 8 bułeczek, jeśli ktoś ma ochotę na więcej, wystarczy po prostu np. podwoić ilość składników (16 bułeczek).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy