Domowe rafaello

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

jest proste do zrobienia, ciekawe i bardzo smaczne. Znakomite na wszelkie rodzinne uroczystości

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - prostokątne krakersy słone (kilka krakersów odkładamy do posypki): 3 opakowania
    - mleko: 1 litr
    - budyń waniliowy: 2 opakowania
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - cukru białego: 0.75 szklanki
    - żółtko: 1 sztuka
    - masło: 25 dekagramów
    - wiórki kokosowe (w tym 5 dag wiórków na posypkę): 20 dekagramów

Domowe rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, proszku budyniowego i mąki ziemniaczanej oraz cukru gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z żółtkiem i nie przerywając dodajemy po łyżce ostudzonej masy budyniowej, na koniec wsypujemy 15 dag wiórków kokosowych i mieszamy.
  • 2. Na blaszce 30x20 cm układamy warstwami krakersy i masę, tak aby warstw było jak najwięcej.
  • 3. Pozostałe wiórki podsmażamy na patelni, aż się zarumienią, mieszamy z kilkoma pokruszonymi krakersami i posypujemy gotowe ciasto.
  • 4. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdy krakersy trochę zmiękną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy