Domowe sezamki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szybka, zdrowa słodka przekąska. Idealna dla każdego łasucha

  • 15 min

Składniki:

  • 100 g ziarna sezamu
    100 g cukru
    1 łyżka miodu
    1 łyżka wody

Domowe sezamki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sezam uprażyć na gorącej, suchej patelni. Trzeba uważać, żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki. W rondelku zagotować wodę, wsypać cukier. nie mieszać, zkarmelizować na złoty kolor. Dodać miód i zamieszać. Wsypać sezam i dokładnie wymieszać. Gorący sezam przełożyć między dwa papiery do pieczenia, rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Jak lekko przestygnie zdjąć papier i pokroić w kwadraty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy