Domowe ziemniaczane rozetki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przypieczone z wierzchu, miękkie w środku i wytwornie wyglądające rozetki to wspaniały ziemniaczany dodatek do obiadu.

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
    2 żółtka
    sól
    pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej


Domowe ziemniaczane rozetki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0g3ng98 1. Ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Lekko przestudzić, obrać i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać żółtka, wyrobić masę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • image-0i6bi12 2. Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, a następnie wyciskać rozetki na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy