domowy ajerkoniak

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

pyszny domowy ajerkoniak to niezwykły smakołyk. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Potrzebne zaledwie kilka składników i około 20 minut; no i niestety co najmniej jednej nocy leżakowania ajerkoniaku w lodówce...

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
    1 łyżka cukru waniliowego
    300 ml wódki
    200 g cukru
    9 żółtek

Domowy ajerkoniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo sztywną, jasną i puszystą masę. Im gęstsza, tym lepsza.
  • 2. Nadal miksując cienkim strumieniem wlewamy do masy jajecznej mleko skondensowane. Ucieramy jeszcze przez chwilę, a następnie ustawiamy obroty miksera na najniższe i powoli cieniutkim strumieniem wlewamy wódkę.
  • 3. Po dodaniu alkoholu miksujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Otrzymaną masę przelewamy do butelki i wstawiamy do lodówki na całą noc.
  • 4. Ajerkoniak nadaje się do spożycia już następnego dnia, ale z czasem jego smak staje się lepszy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy