Domowy baton piankowy

0 (0 ocen)

Słodziutki , wykonany w pięć minut batonik z płatków kukurydzianych i pianek, polany czekoladą i posypany orzechami to, taka mała słodkość do popołudniowej kawy ;)

Składniki:

  • 200 g pianek Marshmallow ( najlepsze są waniliowe )
    200 g płatków kukurydzianych Corn Flakes
    70g masła
    50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
    50 g czekolady białej
    garść orzeszków ziemnych
    2 łyżki mleka

Domowy baton piankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić , dodać pianki cały czas mieszać aż pianki się rozpuszczą
  • 2. Do rozpuszczonych pianek dodać płatki kukurydziane , dokładnie wymieszać
  • 3. Tortownicę wysmarować olejem , przełożyć płatki , mocno dociskając wyrównać najlepiej za pomocą dłoni natartej olejem , odstawić do całkowitego wystudzenia
  • 4. Czekolady połamać na mniejsze kawałki , rozpuścić każdą osobno w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki mleka , orzechy pokroić
  • 5. Zastygnięty batonik pokroić na dowolne kształty , polać czekoladą i posypać orzechami

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Domowy baton