Słodziutki , wykonany w pięć minut batonik z płatków kukurydzianych i pianek, polany czekoladą i posypany orzechami to, taka mała słodkość do popołudniowej kawy ;)
Składniki:
200 g pianek Marshmallow ( najlepsze są waniliowe )
200 g płatków kukurydzianych Corn Flakes
70g masła
50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
50 g czekolady białej
garść orzeszków ziemnych
2 łyżki mleka
Domowy baton piankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić , dodać pianki cały czas mieszać aż pianki się rozpuszczą
2.Do rozpuszczonych pianek dodać płatki kukurydziane , dokładnie wymieszać
3.Tortownicę wysmarować olejem , przełożyć płatki , mocno dociskając wyrównać najlepiej za pomocą dłoni natartej olejem , odstawić do całkowitego wystudzenia
4.Czekolady połamać na mniejsze kawałki , rozpuścić każdą osobno w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki mleka , orzechy pokroić
5.Zastygnięty batonik pokroić na dowolne kształty , polać czekoladą i posypać orzechami
Komentarze