Domowy boczek

0 (0 ocen)

Takie wędliny moja rodzina najbardziej lubi, własne domowe, bez konserwantów.

Składniki:

  • płat boczku - 2-2,5kg
    2 płaskie łyżki soli
    2 ząbki czosnku
    1 czubata łyżka majeranku
    2 łyżki margaryny
    pieprz mielony

Domowy boczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W moździerzu rozmieszać sól z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz majerankiem. Natrzeć nim płat boczku, zwinąć i włożyć do lodówki na 12h.
  • 2. Boczek rozwinąć, posypać z wierzchu boczkiem, ponownie zwinąć i związać sznurkiem, włożyć do brytfanki, dodać margarynę i piec w temp. 180 st C, 1,5, po czym przełączyć temp na 200 st C i piec ok 30min-1h.
  • boczek 3. Z zimnego boczku usunąć sznurek, podawać na kanapki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy