Domowy chlebek

0 (0 ocen)

Przepis mam od babci. Chlebek jest zdrowy i pyszny.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 500
    250 g mąki żytniej
    750 ml ciepłej wody
    0,5 szkl otrąb pszennych
    1 szkl pestek słonecznika
    0,5 szkl siemienia lnianego
    1,5 łyżki miodu
    1 łyżka soli
    zakwas

Domowy chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wymieszać, odłożyć do słoika 2 łyżki ciasta na zakwas. Przełożyć do wysmarowanych masłem blaszek, przykryć i zostawić na 8-12 godzin. Piec 1 godz 10 min w 180 stopniach. Zakwas musi stać w lodówce min 3 dni, max 14 dni.

Porady

Do chlebka można też dodać, np pestki dyni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy