Domowy cukier waniliowy

0 (0 ocen)

  • 15 min

Idealny do wypieków i deserów. Ma fantastyczny aromat i jest zrobiony w kilka chwil. Polecam.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 szkl. cukru białego
    2 laski wanilii

Domowy cukier waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier wsypać do słoika. Laski wanilii naciąć wzdłuż ostrym nożem. Delikatnie otworzyć i wyskrobać czarne nasiona. Dodać je do cukru i energicznie wymieszać. Skórki wanilii można przeciąć na 3 części i również dodać do cukru. Całość szczelnie zamknąć. Można z niego korzystać już następnego dnia.

Porady

Najlepiej użyć miękkie laski wanilii – to one mają najwięcej aromatu. Można również użyć twarde laski wanilii, jednak one nie mają w sobie tyle aromatu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy