Domowy cukier waniliowy

0 (0 ocen)

Cukier waniliowy, naturalny, bez chemii, bez oszukaństwa w nazwie i nie tylko. Bardzo aromatyczny, idealny do ciast, deserów, doskonały do budyniu waniliowego.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru białego lub brązowego
    1-2 laski wanilii

Domowy cukier waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier wsypać do blendera, laski wanilii rozciąć na pół i wyskrobać ziarenka, dodać je do cukru. Cukier razem z ziarenkami zmiksować parę sekund (aby nie powstał puder). Przesypać do szczelnie zamykanego słoika lub puszki, dodać pozostałe części laski wanilii i zamknąć słoik. Wstrząsnąć porządnie. Najlepiej jak kilka dni postoi i przejdzie aromatem wanilii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy