Domowy ekstrakt waniliowy

0 (0 ocen)

  • 5 min

Idealny do deserów i ciast. Wykonany samodzielnie jest o wiele tańszy od tego kupionego w sklepie.

  • 5 min

Składniki:

  • 200 ml wódki (lub rumu czy brandy - jeśli chcecie uzyskać ekstrakt bardziej słodki)
    3 duże laski wanilii (18-20 cm)

Domowy ekstrakt waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Laski wanilii przeciąć wzdłuż, ale nie do końca. Nie wydrążać miąższu. Włożyć do butelki. Zalać alkoholem. Laski wanilii powinny być całkowicie zanurzone w alkoholu (można wcześniej przeciąć je na pół). Zatkać korkiem i odstawić w ciemne miejsce na 2 miesiące. Co jakiś czas wstrząsnąć butelką.

Porady

* puste strąki wanilii można dodać do ekstraktu celem wzmocnienia aromatu * zużytą część ekstrakt można ponownie uzupełnić alkoholem i odczekać 2 tygodnie, aż nabierze aromatu * ekstrakt najlepiej dodawać do deserów i kremów na zimno. W wysokiej temperaturze cały aromat wanilii wyparuje wraz z alkoholem * ekstrakt można przechowywać nawet kilka lat

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy