Domowy karmelowy popcorn. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dno garnka wlać olej i wsypać ziarna kukurydzy. Teraz najważniejsze, trzeba koniecznie garnek przykryć pokrywką, inaczej narażamy się na obstrzał! Przykryty pokrywką garnek postawić na średni ogień, potrząsać nim co jakiś czas. Po krótkim czasie będzie słychać najpierw pojedyncze wybuchy, potem całe salwy. To dobry znak, wszystko idzie zgodnie z planem. Gdy ostatnie wybuchy ucichną, popcorn jest gotowy. Jest gorący, trzeba koniecznie poczekać, aż ostygnie.
2.Na petelnię wsypać 150 g cukru zwykłego wymieszanego z cukrem waniliowym. Cukier skropić łyżką wody, podgrzewać powoli, aż cukier się roztopi i stopniowo przybierze złocisty odcień. Dodać popcorn, mieszać, aż wszystkie kawałki pokryją się cieciutką warstwą karmelu. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną nieprzywierającym papierem i zostawić do ostygnięcia.
Komentarze