Domowy majonez

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny domowy majonez. Dodatek cukru, octu i gorącej wody sprawia że majonez jest bardziej delikatny. Polecam.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 żółtko
    1 łyżeczka musztardy
    2 szklanki oleju rzepakowego
    1 łyżka octu
    1 łyżka cukru
    2 łyżki gorącej wody
    sól- do smaku
    pieprz- do smaku

Domowy majonez - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy majonez 1. Do garnka lub miski wkładamy żółtko jajka i musztardę. Mieszamy łyżką. Miksując wlewamy olej cienkim strumieniem do wymieszanego żółtka z musztardą aż zużyjemy cały olej.

    Dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Do kubka wkładamy cukier, wlewamy ocet oraz bardzo gorącą wodę i przez chwilę mieszamy aż składniki się rozpuszczą.

    Wlewamy do majonezu i ponownie przez chwilę miksujemy. Gotowy majonez przekładamy do salaterki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy