Domowy makaron

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smak domowego makaronu jest nieoceniony

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej np. tortowej
    1 jajko
    1 żółtko
    około 1/2 szklanki ciepłej wody
    po 1 łyżeczce soli i oliwy

Domowy makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę lub blat przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wbić jajko i żółtko, dolać oliwę, łączyć ze sobą składniki podlewając wodą. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę.
  • 2. Przykryć ściereczką i odstawić na 1/2 godziny. Rozwałkować na placek, podsypując sporo mąki. Podzielić na pół, posypać mąką i ułożyć obie połówki jedna na drugą odwrotnie niż leżały. Zwinąć je w rulon i pokroić. Rozsypać kluski po stolnicy.
  • 3. Zagotować i osolić wodę. Kluski gotować krótko, partiami i al dente.

Porady

Jak będziemy kroić makaron to przesypujmy go mąką aby się nie posklejał

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy