Domowy pasztet z królika

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Świetny pomysł na wprowadzenie czegoś nowego do naszego jadłospisu. Dzieci go wprost uwielbiają.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1 średni królik
    1/2 kg podgardla
    4-5 średnich cebul
    5 dużych marchewek
    2-3 jajka
    bułka sucha namoczona w wodzie ( u mnie 4 kajzerki)
    bułka tarta
    pieprz, sól

Domowy pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso gotujemy do miękkości, oddzielamy od kości. Mięso mielimy razem z cebulą, marchewką i moczoną suchą bułką. Do zmielonej masy dodajemy jajka, bułkę tartą tak, aby pasztet miał luźną konsystencję, ale nie był zbyt ścisły ( podobnie jak w kotletach mielonych), przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiany. Przekładamy do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, na wierzch również delikatnie posypujemy bułką tartą. Pieczemy ok godziny tak aby wierzch delikatnie się zarumienił.

Porady

Gdyby masa na pasztet była za ścisła (sucha) można dodać odrobinę wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy