Domowy smalec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam sprawiać przyjemność najbliższym pysznymi potrawami.

Składniki:

  • ● 1/2 kg słoniny bez skóry
    ● 30 dag wędzonego podgardla
    ● 1/4 szkl. mleka
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna

Domowy smalec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę i podgardle kroimy
    w drobną kostkę. Wytapiamy
    w garnku ok. 2-3 godzin, od
    czasu do czasu mieszając, aż
    zostaną tylko skwarki. Dodajemy
    2 łyżeczki soli, doprawiamy
    pieprzem i przyprawa uniwersalna.
    Wlewamy mleko. Mieszając,
    zagotowujemy i studzimy.
  • 2. Smalec przelewamy do
    glinianego garnka lub słoika
    i szczelnie zakręcamy. Przechowujemy
    w lodówce.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi skwarków, słoninę i podgardle może zmielić.

Notka redakcyjna

PPWS_02-2010

Komentarze

Podobne przepisy