Domowy sorbet malinowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 30 min

Sorbet malinowy jest nie tylko zdrowy, ale również przepyszny. Godna polecenia dawka orzeźwienia. :)

  • 4 godz. 30 min

Składniki:

  • -litr malin
    -opakowanie bitej śmietany w proszku
    -1/3 szklanki cukru (ewentualnie w zdrowszej wersji cukru brzozowego lub stewii)
    -szklanka przegotowanej ciepłej wody
    -200 ml mleka
    -sok z połowy cytryny

Domowy sorbet malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W szklance przegotowanej ciepłej wody rozpuszczamy cukier i czekamy aż powstały syrop wystygnie.

    2. Maliny miksujemy, następnie pozbywamy się pestek poprzez przeciśnięcie powstałej masy przez sito.

    3. Bitą śmietanę w proszku miksujemy z mlekiem przez około 3-4 minuty, aż masa zgęstnieje i zesztywnieje.

    4. Syrop z cukru, mus z malin, sok z cytryny oraz bitą śmietanę delikatnie łączymy ze sobą za pomocą łyżki.

    5. Powstałą masę umieszczamy w pojemniku i chowamy do zamrażalki do zamrożenia (około 4h).

Porady

Warto podczas zamrażania, co godzinę przemieszać powstałą masę sorbetową, zmniejszymy ryzyko wytrącenia się wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy