Ok 1 kg soczystych, czerwonych pomidorów
kawałek papryczki chili (w zależności od preferencji)
kilka listków bazylii (u mnie było 4-5 dużych)
1 cebula
do smaku: zioła prowansalskie, szczypta cukru, soli i pieprzu świeżo mielonego
2-3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek (2-3 łyżki)
Domowy sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i chwilę dusimy na oliwie.Pomidorki nacinamy na krzyżyk po przeciwnej stronie miejsca korzonka. Zalewamy na chwilę wrzącą wodą. Ze sparzonych pomidorów ściągamy skórkę kroimy na pół i usuwamy ziarnisty miąższ. Przekrojone na mniejsze części przekładamy na patelnie z cebulą.Dodajemy bardzo drobno pokrojoną papryczkę i roztarty czosnek. Całość dusimy do miękkości.
2. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Następnie całość przekładamy do pojemniczka od blendera dodajemy zioła, całość dokładanie mieszamy (jeśli nie chcemy robić tego blenderem możemy po prostu dłużej dusić sos a zioła dodać w formie posiekanej). Przekładamy na chwile na patelnie- doprawiamy do smaku: solą, pierzem i cukrem ..i gotowe.
Porady
Sos można przełożyć do słoiczków i za pasteryzować.
Komentarze