Domowy twarożek

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na domowy twarożek. Przygotowany na swojskim mleku, bardzo pysznie smakuje z chlebem i naleśnikami. Polecam.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 litry swojskiego mleka
    garnek
    cedzak
    pieluszka tetrowa
    talerzyk
    kamnień

Domowy twarożek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy twarożek 1. Mleko przelewamy do garnka i odstawiamy na 2 - 3 dni. Garnek z zsiadłym mlekiem stawiamy na gazie i lekko podgrzewamy, aż zacznie się ścinać twaróg, cały czas mieszamy.
    Cedzak stawiamy na misce i rozkładamy na cedzaku czystą pieluszkę tetrową. Przelewamy masę serową na cedzak i zakręcamy pieluszkę. Przykrywamy talerzykiem i obciążamy kamieniem na około 2 godziny.
    Gotowy twarożek przekładamy z pieluszki do miseczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy