domowy ŻUR

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 72 godz.

Nie ma nic lepszego od pysznego i kwaśnego żurku na obiad. Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez prawdziwego żurku z jajkiem i chrzanem! Dlatego ja, w ekspresowym tempie przywołuje smaki dzieciństwa i czas, kiedy to jeszcze moja kochana Babcia kisiła żur na żurek.

  • 72 godz.

Składniki:

  • 60g zakwasu chlebowego lub 2 kromki chleb żytniego na zakwasie
    600ml przegotowanej letniej wody
    100g mąki żytniej razowej typ 2000
    4 ząbki czosnku – z łupinami, rozgnieciony
    4 ziarenka ziela angielskiego
    4 listki laurowe
    10 ziaren czarnego pieprzu

Domowy żur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do słoika wkładamy zakwas, mąkę i wodę. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy rozgnieciony czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na blat kuchenny na 2-3 dni. Gotowe!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy