Doniczki czekoladowe z kremem straciatella

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 8 osób

Idealny deser na wiosnę.

  • 6 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki:
    2 gorzkie czekolady
    2 mleczne czekolady
    1 duże opakowanie śmietanki 30%
    1 małe opakowanie serka maskarpone
    2 łyżki cukru pudru
    1 opakowanie galaretek w czekoladzie
    2 opakowania ciasteczek typu markizy black
    świeża mięta
    kubeczki papierowe

Doniczki czekoladowe z kremem straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy doniczki czekoladowe: Czekolady posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Spody i boki kubeczków malować rozpuszczoną czekoladą. Odstawić do stężenia czekolady. Po zastygnięciu czekolady oddzielić czekoladę od kubeczków.

    Śmietankę, maskarpone i cukier puder ubić na gęsty krem. Galaretki w czekoladzie pokroić z mniejsze części. Galaretki mieszamy z kremem.
    Doniczki nafaszerować kremem. Markizy pokruszyć na piasek. Sam wierzch doniczek posypać pokruszonymi ciastkami. Udekorować miętą.

Komentarze

Podobne przepisy