Dorsz parowany w kapuście pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dorsza umyć osuszyć, skropić sokiem z cytryny i 1 łyżeczką oliwy, w miseczce obracać od czasu do czasu. Cebulę i paprykę posiekać, przysmażyć na patelni na odrobinie oliwy, dodać sos sojowy i cukier, doprawić solą i pieprzem, dodać szczyptę bazlii. Na podwójnej warstwie folii aluminiowej rozłożyć liście kapusty pekińskiej, położyć marchewkę pokrojoną na plasterki i przykryć przysmażoną cebulką i papryką.
Na wierzchu położyć rybę, wylać na nią resztki marynaty. Zawinąć wszystko w jeden pakiecik i dokladnie zacisnąć folię aluminiową. i włożyć do małego garnuszka, zalać do polowy wodą i zagotować, zmniejszyć ogień kiedy się zagotuje i parować 30 min. Po tym czasie wyłączyć ogień i można pozostawić jeszcze na chwilę w garnku. Podawać rozwinięte razem z folią aluminiową.
Do dania można podać pieczone ziemniaczki.
Komentarze