Dorsz po aleksandryjsku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Danie kuchni egipskiej ,zazwyczaj to mieszanina kuchni europejskiej ,dla zaspokojenia potrzeb gości hotelowych. Smaczne połączenie ryby morskiej z pomidorami.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg polędwicy z dorsza atlantyckiego
    500 g pomidorów
    4 ząbki czosnku
    4 łyżki oliwy z oliwek
    łyżka mąki
    łyżka bułki tartej
    2 łyżki natki pietruszki
    sól

Dorsz po aleksandryjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz po aleksandryjsku 1. Rybę płuczemy ,osuszamy ,kroimy na kawałki ,solimy i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min.
    Pomidory sparzamy ,obieramy ,kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Smażymy na oliwie z oliwek (połowa tłuszczu) z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.
  • Dorsz po aleksandryjsku 2. Rybę oprószamy mąką i smażymy na rumiano z obu stron na pozostałym tłuszczu (zostawiając ten ze smażenia pomidorów).
  • Dorsz po aleksandryjsku 3. Naczynie do zapiekania natłuszczamy oliwą ze smażenia ,na dno wykładamy połowę smażonych pomidorów ,na nie układamy usmażoną rybę ,na wierzch ponownie pomidory. Posypujemy bułką tartą ,polewamy pozostałym tłuszczem ze smażenia ,posypujemy posiekaną natką i zapiekamy 25 min w temp 180°C.
    Podajemy z gotowanym ryżem.

Komentarze

Podobne przepisy