Dorsz po lwowsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 800 g filetów z dorsza
    1/2 średniej bułki namoczonej w mleku
    100 g cebuli
    100 g suszonych śliwek
    1/2 szklanki majonezu
    3/4 szklanki białego wytrawnego wina
    włoszczyzna
    sól ,pieprz

Dorsz po lwowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorsza ,cebule oraz bułkę przepuściłem przez maszynkę do mielenia mięsa 2 razy. Doprawiłem do smaku solą oraz pieprzem ,wymieszałem ,uformowałem pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

    Włoszczyznę obrałem ,przygotowałem bulion warzywny.

    Do przygotowanego ,wrzącego bulionu (już bez warzyw) ostrożnie włożyłem pulpety i gotowałem na małym ogniu około 30 min.

    W tym czasie zrobiłem sos:

    Śliwki namoczyłem w winie rozcieńczonym odrobiną wody. Ugotowałem i przetarłem przez sitko. Połączyłem przecier z majonezem.

    Ostudzone pulpety zalałem sosem.

Komentarze

Podobne przepisy